Magyar
Rómeó és Júlia Jeruzsálemben

Markó Iván, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, Shakespeare legendás szerelmi történetét álmodta a XXI. századi Jeruzsálem történelmi falai közé.

A modern táncot, az arab és zsidó folklórt felhasználó előadás bemutatja, hogy a vallási és tradicionális ellentétek gyilkos indulatán is győzedelmeskedik az emberi szerelem elsöprő ereje.

A táncdráma látványában, díszleteiben és jelmezeiben a közel-keleti világ szellemiségét és hangulatát idézi.

A tradicionális zsidó zenei hagyományokra épülő muzsikát Jávori Ferenc "Fegya" komponálta a Magyar Fesztivál Balett számára, amely autentikus arab zenével váltakozik a darab folyamán.

  • koreográfia: Markó Iván
  • zene: Jávori Ferenc "Fegya", közreműködik a Budapest Klezmer Band valamint arab zenei montázs
  • díszlet: Székely László
  • jelmez: Velich Rita

Szereplők:

Galéria

magyar fesztivál balett rómeó és júlia jeruzsálemben

A táncmű címe „Rómeó és Júlia” , amely Jeruzsálemben játszódik a XXI. századnak megfelelő értelmezéssel.

Az előadás megvalósítása kötelezi az alkotót,  hogy ennek a legendás szerelmi történetnek a színrevitelében a Shakespeare-i mű érzelmi és gondolati mondanivalóját megfelelően tolmácsolja. A zenei megvalósítás az arab és a zsidó tradicionális muzsika hagyományaira épül. A táncdráma látványában, díszleteiben és jelmezeiben a közel keleti világ szellemiségét és hangulatát idézi. A tánc nyelvezete a modern tánc, az arab és a zsidó folklórból merít,  a mindenkit megérintő táncszínházi előadásban.

A vallási és tradicionális ellentétek gyilkos indulatán  az emberi szerelem elsöprő ereje örökké győzedelmeskedik.