Deutsch
Varázslatos Mózes a MÜPA-ban

Markó Iván Kossuth-díjas koreográfus új balettje a Fesztivál Balett előadásában, egy csodás munka: titokzatos, sejtelmes és varázslatos.

A főhős szétválasztotta a Vörös-tengert, a sziklából vizet tudott fakasztani és negyven éven keresztül a rabszolgaságból kimenekített népét a Sínai-sivatagban megpróbálta megnevelni, ami természetesen nem sikerült neki, mert ez a Mindenható privilégiuma, illetve minden ember saját elhatározása, aki önmagát egy magasabb minőségbe, jobbá kívánja tenni. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult.

 

magyar fesztivál balett magyar fesztivál balett magyar fesztivál balett

A balett elitista, az embernek megérteni a balettet sokszor rendkívül nehéz, de itt ez nem így van, szinte természetfeletti hangulatba kerülhetünk. Van amikor azt érezzük egy balett darabnál, hogy már elfáradt, a technikai menete elavult, de itt a cáfolat: egy több ezer éves történetben is lehet vitalitás, mozgás, hogy a kicsiktől a nagyokig mindenkit lekössön, és nem számít még az sem, ha nem egy nyelvet beszélünk.

A darab erős érzelmeket vált ki, érezhető a feszültség a zsidók és fáraó között, a terror, és mégis van benne gyengédség, amely átjárja és átalakítja az emberi lelkeket.
Lehet bármi ami jobban előidézi ezt, mint a balett? Szerintem nem.

Forrás: www.antropos.hu